Hamarosan megkezdi munkáját a részvételi költségvetési tanács

2021.02.25.hír
642 budapesti jelentkezett tagnak a részvételi költségvetési tanácsba. Mindenkinek köszönjük az érdeklődést! A jelentkezők közül 46 magánszemélyt és 14 civil szervezet által delegált tagot fog kisorsolni a Főpolgármesteri Hivatal, akiket 2021. március 1-ig értesít emailben arról, hogy bekerültek a tanácsba.

A részvételi költségvetési tanács tagjai arra kapnak lehetőséget, hogy segítsenek jóváhagyni az önkormányzat által előzetesen már leellenőrzött és megvalósíthatónak ítélt ötletek közül azokat, amelyek rákerülhetnek a szavazólapra. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy valóban a város lakóinak megfelelő projektek valósuljanak meg.

A részvételi költségvetés tanácsának működése alapvetően egy olyan munkamódszeren alapul, amely nagyon hasonlít a közelmúltban Budapesten is lezajlott klímaügyi közösségi gyűléshez. Az efféle, deliberatívnak is nevezett módszerek Budapesten még viszonylag újdonságnak számítanak, de már számos országban sikerrel alkalmazzák őket annak érdekében, hogy egyes döntések előtt a lehető légszélesebb társadalmi vélemény megismerhetővé váljon a városvezetők számára. A legismertebb ezek közül talán a brit állampolgári tanács, amelynek tagjai klíma- és környezetvédelem ügyben dolgoznak ki javaslatokat a kormány számára.

Ahogyan más közösségi gyűlésekbe vagy állampolgári tanácsokba, a részvételi költségvetés tanácsába is véletlenszerűen, de a város lakosságának összetételét figyelembe véve válogatja össze a tagokat a Főpolgármesteri Hivatal. Ez azt jelenti, hogy területileg, életkor, nem és iskolázottság alapján súlyozva sorsolják ki a tanács résztvevőit, akik aztán véleményt mondhatnak a hivatal által jóváhagyott fejlesztési javaslatokról. Így nem kizárólag a hivatal munkatársai döntik el, hogy mely ötletek kerüljenek a szavazólistára.

Bővebben a részvételi költségvetés további menetéről itt olvashat: https://otlet.budapest.hu/hirek/kozel-700-otlet-erkezett-a-reszveteli-koltsegvetesbe

Megosztás
Facebook logo