Elkészült a zebra az Astoriánál

2024.05.27.hír
Hosszú-hosszú évek után újra akadálymentesen, kényelmesen és gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton köszönhetően annak, hogy elkészült, és ahogyan az lenni szokott, azonnal használatba is vették a közlekedők az új gyalogos-átkelőhelyet az Astoriánál!

Közösségi költségvetési forrásból, a Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházásnak köszönhetően a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők már több száz méteres kerülő nélkül, biztonságosan átkelhetnek a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.

Több mint 60 éves adósságát törlesztette a Főváros: új gyalogoskapcsolat jött létre Budapest egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál. A Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő gyalogátkelő használatával gyorsabban és akadálymentesen lehet átkelni a VII. és a VIII. kerületet elválasztó Rákóczi úton.

Fotó: Ungváry György / Fortepan

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: az elmúlt időszakban új zebrák létesültek olyan forgalmas csomópontoknál, mint a Nyugati vagy a Blaha Lujza tér vagy éppen a Rákóczi út. Megfelelve a többször kifejezett lakossági igényeknek, a Főváros kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést. 

Fotó: Bartha Dorka, Főpolgármesteri Hivatal

Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősek haladását, illetve a babakocsival közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését, de nagyon csomagokkal is sokkal egyszerűbbé teszi a közlekedést. 

Az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Az akadálymentesség szempontjából nagyon fontosak ezek a gyalogátkelők, és a budapestiek és az ide látogatók is szívesen és gyakran használják azokat, mert többet nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének jutni az út túloldalára. A Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházásnak köszönhetően így a korábbi több száz méteres kerülő nélkül, biztonságosan lehet átkelni a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.

 

A beruházás révén nem csak jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötve, de süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést, a Rákóczi úton új középsziget épült, amely elsősorban közlekedésbiztonsági szerepet tölt be, és a zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a korábbi helyénél előrébb került.

Az új, hiánypótló zebra kialakításába csak gondos tervezés és előkészítő munka után lehetett áprilisban hozzákezdeni. A régóta várt projekt megvalósításának teljes költsége összesen bruttó 40 millió forint volt, ez tartalmazza az útépítési munkákat és jelzőlámpa létesítését is – derült ki a BKK közleményéből

A gyalogosbarát fejlesztések részeként zajlik a munka az Örs vezér terénél, ahol az új gyalogátkelőnek köszönhetően gyorsabban, akadálymentesen lehet majd átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton a Sugárnál lévő HÉV-állomás, valamint az Árkád bevásárlóközpont között.

Sebők Máté fotói

Megosztás
Facebook logo