10 tipp az ötletbeadáshoz

2023.11.16.blog
November 15-én elindult a közösségi költségvetés ötletbeadási szakasza! Az eddigi ötletbeadással kapcsolatos tapasztalataink alapján összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet az ötletelésben.

Mielőtt tovább olvasnál, nézd meg új animációnkat, amiből a legfontosabb szempontokat már megismerheted. Oszd meg ismerőseiddel, akiket érdekelhet a közösségi költségvetés!

 

1. Legyen igazán közösségi az ötleted! 

Olyan ötleteket várunk, amelyek sok ember jóllétét növelik és erősítik a helyi közösségeket. Figyelj arra, hogy ne csak téged vagy egy szűkebb kört érintsen az ötleted, hanem a közérdeket szolgálja. Gondold végig, hogy milyen csoportok igényeire adna választ a javaslatod, kik örülnének, ha megvalósulna, és kik használnák gyakran a fejlesztést.  

 

2. Sok embert érintsen! 

Nagyobb eséllyel nyernek a sok embert érintő ötletek, és a helyszín ebből a szempontból kulcsfontosságú. Vedd számításba, hogy hányan élnek vagy haladnak át ott, ahová az ötleted szól. Ha az általad javasolt fejlesztésnek nem lényegi eleme, hogy hol valósul meg, nem szükséges helyszínt megjelölnöd. 

 

3. Ötletelj másokkal együtt! 

Közösen könnyebb átgondolni, hogy mire lenne igazán nagy szükség a fővárosban. Ha meglévő lakóközösségekben, civil szervezetekben, vagy akár baráti társaságokban ötleteltek, az új nézőpontok bevonása és a többiek folyamatos visszajelzése segíthet, hogy jó ötletet adj be, ami valós igényekre ad választ. 

 

4. Gondolj a kampányra is! 

Az ötletelésnél figyelembe veheted azt is, hogy a szavazási időszakban milyen helyi közösségek vagy érdekvédelmi szervezetek támogatására számíthatsz majd, kik fognak az ügyed mellé állni, és őket hogyan tudod megszólítani. 

 

5. Illeszkedjen a városfejlesztési célokhoz! 

Ötletednek valamilyen módon illeszkednie kell Budapest városfejlesztési céljaihoz. Gondold végig, hogy ötleted elősegítené-e, hogy egy zöldebb, gondoskodóbb és együttműködéseken alapuló városban élhessünk. Ezek a célok gyakran kiegészítik egymást, így arra is törekedhetsz, hogy javaslatod környezeti és szociális szempontból is pozitív változást eredményezzen. 

 

6. Lesz negatív hatása is? 

Az előnyök mellett mérlegeld azt is, hogy járhat-e negatív hatással az ötleted. Gondold végig, hogy például zavarná-e a köznyugalmat, okozna-e balesetveszélyes helyzeteket, vagy járna-e jelentős hátránnyal egyes közösségek számára a javaslatod.  

 

7. Törekedj arra, hogy a szabályainknak megfelelő ötletet adj be! 

Figyelmesen olvasd végig, milyen szabályoknak kell megfelelni az ötletednek ahhoz, hogy szavazólapra kerülhessen. A Hivatal dolgozói mindenképp meg fogják vizsgálni, hogy megvalósítható-e az ötlet, de próbáld meg ezeket a szempontokat figyelembe venni az ötletelés során. 

 

8. Kérjük, hogy legyél megértő az ötletfeldolgozás során! 

A beérkező többszáz ötlet feldolgozása időigényes folyamat, és a Hivatal számos főosztályának együttműködésével valósul meg. Ha egy ötlet nem felel meg a szabályainknak, sajnos el kell utasítanunk, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy maga az ötlet rossz lenne (lásd a következő pontot). Előfordulhat az is, hogy módosítanunk kell az ötlet tartalmán, hogy szavazólapra kerülhessen. Ebben az esetben a módosításról értesíteni fogunk, és véleményezheted a változásokat, ha pedig az ötleted nyer, a megvalósításról veled is egyeztetni fogunk. 

 

9. Ha ötletként nem is, de más platformon jelezheted az észrevételed! 

A közösségi költségvetésen olyan ötleteket tudunk csak támogatni, amelyek sok embert érintenek és valami új dolgot vagy funkciót hoznak létre, illetve beleférnek a maximum 120 millió forintos keretbe. Ha javaslatod ezeknek a szabályoknak nem felel meg, például szabályozási kérdésre vagy karbantartási feladatra vonatkozik, a megfelelő platformon jelezheted nekünk. Ügyedhez támogatókat szerezhetsz a budapesti polgári kezdeményezésen keresztül, ha pedig karbantartási problémát észleltél, azt a Járókelőn, illetve a főváros cégeinek (pl. BKK, Főkert, Budapest Közút) ügyfélszolgálatán jelentheted be, de fordulhatsz közvetlenül a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatához is. 

 

10. Gyere el az Ötletszalonra! 

Beszélgess a Hivatal szakértőivel 2023. november 29-én és december 7-én 16-18 óra között az Ötletszalonon! A rendezvényen inspirációt szerezhetsz az ötletedhez és tanácsot kérhetsz a Hivatal dolgozóitól, hogy olyan ötlet adj be, ami nagyobb eséllyel kaphat szakmai jóváhagyást. Az eseményre itt tudsz regisztrálni. 

 

Megosztás
Facebook logo