Vissza

Változatosabb és klímaváltozás-álló fa- és cserjefajokat a parkokba!

Leírás

Javaslom az ültetett évelők, különösen a cserje és fafajok fajszámának növelését. Továbbra is túlnyomórészt a megszokott fajokat ültetik. Hátrány: Ahol sűrűn előfordul ugyanaz a faj vagy közeli fajok könnyebben tudnak a kártevők, betegségek egyik egyedről a másikra átterjedni. A környezetben, talajban megtalálhatók a kártevők, spórák amik az ismert fajhoz tartozó csemetéket, egyedeket megtámadhatják, ld. vadgesztenye (bokrétafa), juharfajok. A javaslatom megvalósulásával: A biodiverzitás nő, a kártevőnyomás csökken, a városlakók érdeklődése és megbecsülése a természet iránt nő mert érdekesebb (örökzöld tölgyek, babér, magnólia) sőt ízletes fajokkal találkoznak. A belinkelt táblázatban kb. 100-100 dísz és gyümölcsfa van, pl. jujuba, pekándió, füge, japán naspolya, házi berkenye, nasi, datolyaszilva, gránátalma. Ezek mindegyike gyakorlatilag kártevőmentes és előalkalmazkodott a város változó klímájához. Sőt a városi hősziget-hatás miatti hosszabb tenyészidőszak még kedvező is.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Ha bátrabban kezdünk el telepíteni új fajokat azzal: Diverzebb flórát hozunk létre. Ez megnehezíti a kártevők, betegségek terjedését. Kihasználjuk azt a potenciált ami azokban a dísz és gyümölcs fafajokban rejlik amik még nem megszokottak itthon közterületen. Rengeteg faj van ami botanikus és magánkertekben már bizonyította, hogy permetezés és növényvédelem nélkül kiválóan áttelel Magyarországon. Igazán kár lenne nem telepíteni őket közterületen, parkokban, és így nem megismerni és élvezni őket. Színesebb, érdekesebb, változatosabb lenne a budapesti növényállomány. A levél formák, kéregfelület, gyümölcs nemcsak élmény, hanem maradandó emlék lenne felnőtteknek és gyerekeknek ami Budapesthez kötné őket. Szebb, elegánsabb parkok, jobb közérzet. Környezettudatos, elegáns és humánus városhoz dukáló klímálló, igényes, mutatós és ehető termésű (az új fák 50%-a) fajok. Minél több gyümölcsfa lesz annál több jut mindenkinek. Mutassunk jó példát a többi városnak itthon és világszerte!

Feltöltött képek, dokumentumok

Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2712
Előzetes kategória
Zöld Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Kovacs Igor, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás