Vissza

Budapesti zöld utak fejlesztése és biztonságuk növelése

Leírás

Budapesten számtalan, a lakosság által akár tömegesen használt zöldút alakult ki. Ezek gyakran csak egy-egy népszerű ösvényt jelentenek, néhol földutakat, vagy kisebb szakaszokon utcákat is felfűznek. A főváros nevezze el, táblázza ki az arra alkalmasakat, és vonalas aszfaltozás vagy környezetrombolás nélkül javítsa azok biztonságát és használhatóságát azok közúti átvezetései, szűkületei, csúszós rézsűi javításával. A kiépített közterülettel érintkező, könnyen ellátható pontokon helyezzen ki közterületi hulladékgyűjtőket. A nagyobb tócsáknál környezetbarát feltöltéssel, a padkáknál akadálymentesítéssel segítsék a gyaloglók és kerékpározók haladását.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Budapest lakói rendszeresen járnak ki a városból kirándulni, túrázni, és a turisztikai célpontok elérése sokszor komoly környezeti terheléssel jár. Eközben csak kevesen ismerik és használják a főváros erdőin, patakpartjain, vadzöld ipari zónáin keresztül haladó ösvényeket, zöldutakat. Ezek kitáblázása, térképre vitele, és minimális fejlesztése sok ember számára jelentene új, lakóhelyközeli szabadidős és sportterepet. Bár ezek az utak változatos tulajdonviszonyok közt haladnak, a kitáblázásuk, biztonságuk és komfortszintjük növelése sokszor épp a közterületi kontaktpontoknál lehetséges. Sok európai város fejleszti a zöldútjait, és Budapest is elkezdhetné ezen az olcsó és természetbarát módon. A legnépszerűbbé váló irányok később nagyberuházásokkal is továbbfejleszthetőek, de ez sokszor nem is szükséges. Példák a létező zöldút helyszínekre: Rákos-patak, Szilas patak, Pesti nagyerdők, Gyáli patak, stb. Ügyes vonalvezetéssel budapesti nagykörök is kijelölhetők.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2651
Előzetes kategória
Zöld Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Beérkezett, feldolgozásra vár
Beküldés
Kürti Gábor, 2024.01.05.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás