Vissza

Zöld recept - mozgásban az egészség

Leírás

Bár a projekt az egészségügyi szolgáltatókon keresztül kiadott ún. zöld recept útján valósul meg, véleményem szerint nem tekinthető egészségügyi alapellátásnak, így nem kerületi kompetencia! A zöld recept hasonlóan néz ki, mint egy hagyományos recept, csak nem gyógyszert, hanem mozgásformát ír fel rá az orvos. A koncepciót a 90-es években vezették be Új-Zélandon, de azóta már az USA-ban és Nagy-Britanniában is meghonosodott. Ismereteim szerint Magyarországon Budapest XII. kerültben indult el hasonló kezdeményezés, érdemes lenne az ott szerzett tapasztalatokra építeni. Felmérések szerint akik zöld receptet kaptak orvosuktól, motiváltabbak, gyakrabban kezdenek mozogni, egészségük, életkilátásaik javulnak. A betegek egy weboldalon a zöld recept kategóriái alapján találhatják meg a nekik való mozgásformát és programot. Bármely érvényes budapesti lakcímkártya és a zöld recept bemutatása esetén a programokon a részvétel kedvezményes, vagy akár ingyenes.

Miért jó, ha megvalósul az ötleted?

Megszoktuk, hogy az egészségügyi problémáink esetén felkeressük orvosunkat. Megszoktuk, hogy az orvos általában gyógyszerekkel gyógyít. Az ötlet egy újszerű megközelítésre épít, miszerint az orvos képes felmérni, hogy a páciensének melyik mozgásforma tenne jót és ajánlani tudja neki. A beteg az orvosába vetett bizalma révén a zöld recept által irányított, kezdetben kívülről jövő motiváció sokszor átlendíti a beteget a kezdeti tehetetlenségen és eljuttatja őt a neki megfelelő helyre. Az ehhez rendelt önkormányzati források, a támogatás pedig megteremti annak a lehetőségét, hogy annyian vegyék igénybe ezeket a mozgásos terápiás lehetőségeket, ahányan csak tudják, ne a beteg és a család anyagi ereje legyen az igénybevétel során az elsődleges szűrő. A szolgáltatóknak kifizetett összeg Budapesten marad, a projekt költségvetésének nagy részét kitevő pénzt a budapesti szolgáltatók kapják meg munkájuk ellenértékeként.

Feltöltött képek, dokumentumok

Hivatal visszajelzése

Az elutasítás indoka: Az egészségügyi ellátás nem tartozik a főváros közfeladatai közé, ezért az a közösségi költségvetésből nem valósítható meg. Emellett a kezelőorvosok szabadon választhatják meg a terápia formáját, ebbe beavatkozni nem tudunk. A szavazólapon azonban számos olyan ötlet található, ami a sportolási lehetőségeket bővítené a fővárosban.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
2517
Kategória
Esélyteremtő Budapest
Időszak
2023/2024
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
Sárfalvi Krisztina, 2024.01.03.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás