Vissza

Szélesebb körű lehetőség az üvegek szelektív gyűjtésére, akár közvetlen újrafelhasználására

Leírás

Az üvegekről tudjuk hogy csak akkor környezetbarátabb, mint a műanyag, ha nem csak egyszer van használva, ennek ellenére, ha egy lekváros vagy borosüveg kiürül, szinte egyáltalán nincs lehetőség leadni, így végül a kukában végzi. Különösen a belvárosban ahol a kis lakások miatt ezeket tárolni is nehéz, jó lenne egy-egy könnyen elérhető helység jól elérhető csomópontokon a 4-es 6-os vagy az egyes metrók vonalán, ahol nem csak leadni, de elhozni is lehet a számunkra hasznos üvegárut. A befőzés egy környezetbarát módja a tartósításnak de ha valaki ezt életvitelszerűen űzi, rendkívül drága az üvegek vásárlása, ebben is segíthetne egy ilyen helység, de működhet az adományboltokhoz hasonló rendszerben, akár kilós értékesítéssel. Gazdára találhatnának nem csak kiürült élelmiszertárolók, de vázák, dísztárgyak is, viszont az adományboltokkal ellentétben főleg a tárolókra lenne érdemes koncentrálni, melyeket például iskolai projektekhez és házi befőzéshez lehetne használni.

Min szeretnél változtatni?

Jelenleg facebook csoportokban szervezik meg az emberek hogy kupacba gyűlt befőttesüvegeik új gazdára találjanak, de kevesen bajlódnak vele, hogy ezt idegeneknek kis adagokban átadják, míg más veszi az üvegárut ami egyszer újra a kukában végzi.

Hivatal visszajelzése

Az elutasítása indoka: Az ötletben felvetett javaslatot legfeljebb szemléletformáló kampányként lehetne megvalósítani, azonban a főváros cégei feladatellátásuk keretében eleve végeznek szemléletformáló, edukációs tevékenységeket, ezért az önkormányzat a közösségi költségvetésből ilyet nem támogat. Emellett előkészítés alatt áll a betétdíj-rendszer újragondolása állami szinten.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1858
Kategória
Zöld Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Nem kapott szakmai jóváhagyást
Beküldés
N/A, 2022.12.28.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás