Vissza

Biodiverzitás növelése a parlagon hagyott és egyéb zöld felületeken

Leírás

Láthatóan a nem burkolt füves felületeket a városon belül folyamatosan lenyírják. Két probléma van ezzel. 1. A fűnyírás jelenleg gépesítetten történik, mely zaj és légszennyezést okoz. Iszonyatos energia pazarlás, ha belevesszük, hogy egy motoros fűnyíró, pláne egy fűnyíró gépjármű mekkora ökológiai lábnyommal rendelkezik egy hagyományos kaszához képest. 2. a túl gyakori fűnyírás, eredményeként azon fűfélék kerülnek túlsúlyba, amelyek a gyors növekedésre képesek, és hamar magot érlelnek, így fokozatosan csökken a biodiverzitás. A leírtakból következően az ötlet egyszerű, ha nem is mindenhol, hanem erre kijelölt területeken legyen békén hagyva a természet. Örüljünk, hogy a városon belül is burjánzhat, kialakulhat a fajgazdagság. A keretek között alakítsa úgy a természet a tájat, ahogy "neki tetszik". Legyen legalább az 50%-a az ilyen parlag területeknek békén hagyva. Ahol meg valamiért nagyon-nagyon szükséges nyírni ott legyen ritkább a nyírás. Használjanak motoros helyet sima kaszát.

Min szeretnél változtatni?

Biodiverzitás növekedését. A városi klímának is jót tesz a fajgazdagabb, zöldebb, adott esetben bokros, fás részek. Kevesebb lég- és zajszennyezés a csökkentett fűnyírás következtében. Parlagfű és tsa nem jelenthetnek akadályt (lehet külön gyomlálni)

Hivatal visszajelzése

Ötleted tartalmát érdemben nem módosítottuk. A "Megnézem az ötletet" gombra kattintva láthatod, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Ismerd meg, hogy a beadott ötlet milyen formában került szavazólapra letisztázott szöveggel, adott esetben más hasonló ötletekkel összevonva.
Oszd meg másokkal is!
Sorszám
1802
Kategória
Zöld Budapest
Időszak
2022/2023
Állapot
Szavazólapra került
Becsült költség
1 millió Ft
Beküldés
N/A, 2022.12.21.

Ne maradj le a közösségi költségvetéssel kapcsolatos legfontosabb hírekről és eseményekről! Iratkozz fel hírlevelünkre!

A hírlevelet körülbelül havonta egyszer küldjük ki, abban kizárólag a közösségi költségvetéssel kapcsolatban adunk információt, tájékoztatást, és a jövőben bármikor leiratkozhatsz róla.

Feliratkozás