Tudnivalók az ötletek benyújtásáról és a közösségi költségvetés folyamatáról (2021/22)

2021.10.27.hír
A Fővárosi Önkormányzat 2021-ben második alkalommal indítja el közösségi költségvetését, amelynek keretében budapestiek ötletei alapján ismét 1 milliárd forint felhasználásáról dönthetnek majd a város lakói.
Ötletbeadás előtt kérjük, figyelmesen olvasd el ezt az írást, ahol összefoglaltuk, milyen ötleteket várunk a közösségi költségvetésbe, illetve beadás után mire számíthatsz.

TUDNIVALÓK AZ ÖTLETEK BENYÚJTÁSÁRÓL

Mi lehet az ötletek témája?

A közösségi költségvetéssel felhasználható 1 milliárd forintot felosztottuk 3 tematikus kategória között azért, hogy a nyertes ötletek többféle célt is szolgáljanak, ezek a kategóriák az Otthon Budapesten programunk céljaival azonos nevet viselik. Az ötleteket így céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában lehet beadni:

  • Zöld Budapest
    Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, élettel teli parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
    A Zöld Budapest azt jelenti, hogy a főváros szerepet vállal abban, hogy városunk zöldebbé váljon és segíti a budapestieket, hogy környezettudatosan éljenek. Közös célunk, hogy a főváros felkészüljön a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra.

  • Esélyteremtő Budapest
    A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, például szociális segítségnyújtással.
    Az Esélyteremtő Budapest kategória célja, hogy az önkormányzat csökkenteni tudja a társadalmi különbségeket, segítse a hátrányos helyzetű közösségek életét. Ha úgy érzed, hogy ötleteddel segíteni tudnál másokon, küldd el ötleted ebbe a kategóriába!

  • Nyitott Budapest
    Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.
    A Nyitott Budapest kategória célja az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint annak intézményei között. Ennek megvalósítása érdekében keresünk új, kísérleti megoldásokat, közösségépítő ötleteket és mindenki által könnyen használható és elérhető digitális fejlesztéseket. Ezzel a főváros célja, hogy gyorsabb, okosabb és praktikusabb megoldásokat nyújtson a budapestieknek.

    Vannak ötletek, amelyek esetleg több kategória céljaihoz is illeszkednek, ezeknél a Főpolgármesteri Hivatal dönti el, hogy véglegesen mely kategóriába sorolja be őket.

Mikor lehet ötletet beadni?

Az ötleteket 2021. november 2. és 2022. január 31. között várjuk.

Mekkora összeg áll rendelkezésre?

Az első, sikeres tesztévet követően 2021-ben a Fővárosi Önkormányzat ismét 1 milliárd forintot különített el közösségi költségvetésre.
Az összeg eloszlik a három kategória (Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, Nyitott Budapest) között, így kategóriánként 333 millió forint jut (plusz marad 1 millió forint tartalékként).
Szeretnénk, ha több kisebb, de néhány nagyobb költségvetésű ötlet is megvalósulhatna, ezért mindhárom kategóriát két részre osztottuk:
  • kategóriánként 200 millió forintos keretösszegből maximum 50 millió forintos kis projekteket,
  • a fennmaradó 133 millió forintból pedig egy vagy két nagy projektet fogunk majd megvalósítani.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az ötletnek?

Az egyes kategóriák céljaihoz való illeszkedésen túl a következő szempontoknak kell megfelelniük a beadott ötleteknek:

  • ALAPELVEK: Az ötletek legyenek közérdekűek, emellett feleljenek meg a lehető legtöbb alapelvnek és értéknek az alábbiak közül: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionális megfelelőség, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség.
  • MIRE KÖLTHETŐ? Olyan beruházásjellegű projektekre lehet javaslatot tenni, amelyek egyszeri fejlesztéssel megvalósíthatók, tehát nem valamilyen folyamatos tevékenység végzését jelentik. A közösségi költségvetés keretéből tehát elsősorban építeni, ültetni, utcabútorokat, eszközöket telepíteni lehet, és emellett csak indokolt esetben van lehetőség kapcsolódó közösségi szolgáltatások, események megvalósítására.
  • HATÁSKÖR / JOGSZABÁLYOK: A projekteknek Budapest vagy a kerületi önkormányzatok hatáskörébe kell tartozniuk és meg kell felelniük a mindenkori jogszabályoknak. Kerületi hatáskörbe tartozó projektek esetében a megvalósítás az adott kerület hozzájárulásához kötött, az erre vonatkozó egyeztetéseket a Fővárosi Önkormányzat végzi el.

Milyen ötletet NE adjunk be?

  • A közösségi költségvetés keretösszege nem fordítható olyan karbantartási, fenntartási feladatokra, amelyek egyébként is a Fővárosi Önkormányzat, vagy valamelyik közfeladatot ellátó cégének a feladata, például útfelújítás, szemétszedés, közterületek, parkok karbantartása, meglévő szolgáltatások finanszírozása. Célunk, hogy ne elromlott dolgok megjavítására, hanem új funkciók, új dolgok létrehozására költsük ezt a forrást.
  • A projektötlet nem eshet a központi kormányzat (pl. az iskolák többsége, vagy a MÁV) hatáskörébe, területére, illetve nem érinthet magántulajdonban lévő területet, ingatlant.
  • Nem áll módunkban olyan ötletet sem elfogadni, amely valamilyen tevékenységnek vagy szolgáltatásnak a szabályozására, újra-szabályozására irányul, ide értve a forgalomszabályozási, tömegközlekedés menetrendjére, hálózati kialakítására vonatkozó fejlesztési ötleteket is.
  • A közösségi költségvetésből fejlesztések finanszírozhatók, tanulmányírás nem.
  • A közösségi költségvetés nem alkalmas arra, hogy saját termékünket, műtárgyunkat, dizájnötletünket vagy szolgáltatásunkat valósítsuk meg a fővárossal közösen. A benyújtott és nyertes ötleteket a hivatal fogja megvalósítani, a kivitelezésben az ötletgazda alapesetben nem vesz részt. Ha mégis partnert von be az önkormányzat a megvalósításba, akkor azt pályázat útján választja ki, ennek tudatában küldd el ötleted.
  • A főváros - elfogadás előtt álló - szoborkoncepciója nem támogatja az egyéni kezdeményezések alapján való szoborállítást, így köztéri műalkotás létrehozására, szoborállításra javaslatot tenni a közösségi költségvetés keretén belül nem lehet.
  • Nem utolsósorban a közösségi költségvetésbe ne adj be kirekesztő tartalmat megfogalmazó ötletet se!

Kik adhatnak be ötleteket?

Minden Budapesten élő vagy dolgozó, tanuló személy (bejelentett lakcím nem szükséges), aki 16. életévét betöltötte és regisztrált az otlet.budapest.hu oldalon. A közösségi költségvetésben a felsorolt feltételeknek megfelelő külföldi állampolgárok is részt vehetnek, de egyelőre minden információ csak magyar nyelven áll rendelkezésre.

Hogyan lehet ötletet beadni?

Ötletet az interneten, az otlet.budapest.hu felületén keresztül lehet beadni. A beküldés folyamata egyszerű, mikéntjéről itt találsz részletes leírást, és segítséget is kérhetsz hozzá a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodájában (Bp., V. Bárczy István utca 1-3.), vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban.

MI TÖRTÉNIK AZ ÖTLETEK BEADÁSA UTÁN?

Folyamatábra

ÖTLETEK BEKÜLDÉSE – 2021. november 2. - 2022. január 31.

Ötleted és a regisztrációnál megadott neved a beküldés után, rövid ellenőrzést követően mindenki számára láthatóvá válik a honlapon a beküldött ötletek között (erről e-mailen kapsz jelzést). Ez alól csak azok a beadott ötletek jelentenek kivételt, amelyek sértő, kirekesztő tartalmúak, vagy egyáltalán nem adnak konkrét fejlesztési javaslatot. A szavazólistán az ötletgazda neve már nem lesz feltüntetve.

SZAKMAI JÓVÁHAGYÁS – 2022 első negyedév

Ezután a Fővárosi Önkormányzat és szükség esetén az érintett kerület jogi, pénzügyi, formai szempontból megvizsgálja az ötletet, eldönti, hogy szakmailag megvalósíthatónak tartja-e. Ez a folyamat időigényes, hiszen számos szempontot kell mérlegelni, ezekben egyeztetni.

ÖTLETFEJLESZTÉS – 2022 első negyedév

Az ötleteket ezzel párhuzamosan fejlesztjük, azaz szükség esetén tartalmukat módosítjuk, hogy megkaphassák a szakmai jóváhagyást, illetve a hasonló témájú és/vagy helyszínű ötleteket esetenként összevonjuk, hogy ne versenyezzenek egymással. Az ötletek szövegezését rövidítjük, átalakítjuk annak érdekében, hogy a szavazólapra közérthető megfogalmazású ötletek kerüljenek. Mindezt az ötletgazdákat tájékoztatva, velük együttműködve tesszük.

KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS DÖNTÉSE – 2022 tavasz

A hivatali szakemberek és a kerületek által továbbengedett ötletek egységes (szükség szerint rövidített, módosított) szövegezéssel egy budapesti lakosokból álló tanács elé kerülnek (a tanács összetételéről, szerepéről itt olvashatsz), akik a szavazható ötletek listáját véglegesítik.

SZAVAZÁS – 2022 nyár

A szavazólapra kerülő ötletekre 2022. nyarán lehet majd szavazni. Az egyes kategóriákban legtöbb szavazatot kapó, nyertes ötletek megvalósítását ezt követően megkezdi a Fővárosi Önkormányzat.

Megosztás
Facebook logo