Példamutató közvécék Budapesten – a ti javaslatotokra!

2021.12.17.hír
A Fővárosi Közgyűlés a 2021. december 15-i ülésén elfogadta az első olyan előterjesztést, amelyben közösségi költségvetésen nyertes ötlet megvalósításának részleteiről döntött. A Példamutató közvécék Budapesten elnevezésű javaslatot 36 budapesti ötletéből egyesítette egységes projektté a Főpolgármesteri Hivatal, majd az idén nyáron lezajlott szavazáson 3614 szavazatot szerzett, amivel az 1 milliárd forintos keret 15 legnépszerűbb ötlete közé került.

A Főpolgármesteri Hivatal 2021. november 15-én nyilvános konzultáción vitatta meg a projekt megvalósításának részleteit a nyertes ötletbeadókkal és más érdeklődő budapestiekkel. A megbeszélésen az első körben javasolt több helyszín közül a résztvevők többsége egyetértett azzal, hogy a VIII. kerület II. János Pál pápa téren és a XIV. kerületi Zugló vasútállomás melletti helyszínen valósuljon meg két közvécé.

A közvécék alacsony száma és sok esetben kifogásolható minősége az egyik legkomolyabb probléma Budapesten, amelynek orvoslása az egyik legfőbb célkitűzésünk. A megfelelő minőségű közvécék elérhetősége köztisztasági, élhetőségi és, ami talán a legfontosabb, kiemelkedő jelentőségű szociális kérdés. A Fővárosi Önkormányzat 2021-ben tette közzé a Budapesten működtetett közvécék és bárki számára elérhető magáncégek által üzemeltetett illemhelyek térképét.

A közösségi költségvetésbe tett javaslatot 36 budapesti lakos ötletéből egyesítette egységes projektté  a Főpolgármesteri Hivatal, majd az idén nyáron lezajlott szavazáson 3614 szavazatot szerzett, ezzel az 1 milliárd Ft-os keret 15 legnépszerűbb ötlete között volt.

A közvécék működtetésének módja is nagyon komoly előkészítő munkát, odafigyelést igényel, sokkal többet, mint elsőre gondolnánk, ahogy jelentős anyagi ráfordításra is szükség van hozzá. Az új illemhelyek felszereltsége és működése valóban korszerű lesz, így többek között lehetőség lesz bankkártyás érintésmentes, illetve érmés fizetésre is, ahogy megoldott lesz az ingyenes belépési rendszer is a fizetős kaputól elkülönítve. Az akadálymentesített közvécékhez a tervek szerint tartozik majd pelenkázó, füstérzékelő, és például a folyékony szappan szintjéről is automatikus tájékoztatást adó rendszer is.

Kerpel-Fronius Gábor, Budapest részvételiségért és okosvárosért felelős főpolgármester-helyettese az előterjesztés elfogadása után elmondta: Nagyon nagy örömmel tölt el minket, hogy egy ilyen program megvalósítására a részvételi költségvetés keretében kerülhet sor, és ezzel a példával is buzdítunk mindenkit: ha van, adja be ötletét az idei közösségi költségvetésre, fejlesszük együtt Budapestet!

Megosztás
Facebook logo