Mondd meg te, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! - Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés

2022.10.17.hír
Egyre népszerűbb a budapestiek körében – politikai ízléstől függetlenül – a főváros új társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés. 2022-ben már közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre, miközben egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi médiakampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben. A tét valóban nagy, ugyanis a nyertes ötleteket a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

Mi is az a közösségi költségvetés? 

A közösségi költségvetés egy olyan - általában önkormányzati - program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a lakosok tehetnek javaslatot. A Főváros egymilliárd forintos keretet biztosít a budapestiek által beadott legnépszerűbb ötletek megvalósítására. 

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, vagy akár egész Budapestet. Bizonyára veled is előfordult már, hogy azon fantáziáltál, hogyan alakítanád át az utcát, amiben élsz, hogyan keltenél életre kihasználatlan területeket, hogyan tennéd mindenki számára jobbá a város egy-egy pontját. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget. 

Egyszerű folyamat, világos szabályok 

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez zajlik most, 2022 december 31-ig. Az ötleteket az erre a célra létrehozott online felületen, az otlet.budapest.hu oldalon lehet benyújtani rövid regisztrációt követően. Az aktuális szabályok elérhetőek a honlapon egyszerű, érthető formában. 

Ötletbeadás előtt érdemes képbe kerülni a szabályokkal, mert a szűrés során elsőként az ezeknek való megfelelést vizsgálja a hivatal. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ötletünkkel hozzunk létre valami újat, ne megjavítani akarjunk valamit, ami elromlott vagy rosszul működik. Elképzelésünk férjen bele 50 millió Ft-ba, vagy ha nagy terveink vannak, akkor maximum 120 millió forintba, és olyan helyszínekben gondolkodjunk, melyek fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben vannak. A közösségi költségvetés keretein belül nem lehet állami (pl. MÁV) vagy magánterületen projektet megvalósítani.  

Kategóriák 

Az ötleteket céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában lehet beadni: 

  • Zöld Budapest: Zöldebb utcák, üdébb parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások. Budapest reagál a klímaváltozásra.  
  • Esélyteremtő Budapest: A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel.  
  • Nyitott Budapest: Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek.  

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, és érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség. 

Az általánostól a konkrét felé 

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti. 

Az ötletek ezért az idei közösségi költségvetéstől kezdődően sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, és a hasonló ötletek versenyezhetnek is egymás ellen. Így biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerül majd ki győztesként.  

Általános, egész Budapestre vonatkozó ötletek továbbra is beadhatóak lesznek, ezek azonban külön kategóriában szerepelnek majd a szavazáskor.   

A ötletbeküldő felületen is megtalálható röviden, hogy milyen ötleteket várunk. Ha azonban egyben szeretnéd látni az összes szabályt, akkor ez ezen az oldalon  található közérthető és jogi formában egyaránt.
 

Megosztás
Facebook logo