Milyen ötleteket nem érdemes beadni?

2021.11.30.hír
Szeretnénk, ha minél kevesebb ötletbeadó szembesülne azzal a rossz hírrel, hogy javaslatát szakmai okokból a hivatal elutasította. Ehhez az kell, hogy a javaslattevők minél jobban értsék, hogy milyen jellegű ötletek megvalósítására alkalmas a közösségi költségvetés, és mi az, amit esetleg más fórumokon érdemes kommunikálniuk a városháza felé. Ennek érdekében bemutatunk néhány olyan ügyet, ami a tapasztalatok szerint sok budapestit foglalkoztat, de amelynek megoldására a közösségi költségvetés biztosan nem megfelelő.

Készüljön aluljáró, gyalogos híd! Cseréljük le a régi buszokat! Hosszabbítsuk meg az M2 metró vonalát!
-- TÚL DRÁGA

A közösségi költségvetés egymilliárd forintos kerete nem teszi lehetővé, hogy nagyobb volumenű építési beruházások vagy beszerzések valósuljanak meg belőle. A nyertes ötletek nagy része 50 millió forint alatti, emellett kategóriánként mindössze egy-két ötlet 50 és 133 millió forintos keretből hozható létre. Teljes utcák átalakítása, közművek átépítése, a tömegközlekedés fejlesztése, kerékpársztrádák építése mind népszerű témák, de messze meghaladják a közösségi költségvetés költségkereteit.

Bizonyos javaslatok eredeti formájukban azért nem férnek bele a költségvetésbe, mert valamiből sokat kérnek. Alapvetően ilyenek voltak a tavalyi évben a közvécékre vonatkozó javaslatok: hozzunk létre a városban sok új közvécét. Ezek az ötletek mégis kezelhetők úgy, hogy annyi darabot foglalunk bele a szavazásra bocsátandó leírásba, amennyi a költségkeretbe belefér. Így maradhatott – és nyerhetett – a javaslat maximum két közvécé megvalósítására.

Egy-egy ötlet megvalósítási költségét pontos felmérés és számítások nélkül még szakembereknek is nehéz megbecsülniük, ezért ezt nem is várjuk el az ötletgazdáktól, de azért fontos tudatosítani, hogy a beadandó javaslat mennyibe kerülhet. Az ötleted reális költségének megítéléshez érdemes a tavaly beadott ötleteket megnyitni, ahol a főosztályok által becsült költségek alapján képet kaphatunk az árak nagyságrendjéről.

Legyenek minden főútvonalon buszsávok, vezessünk be sebességkorlátozást, fizetős parkolást! Szabályozzuk a körúti üzletek kinézetét! Indítsunk új buszjáratot! Vezessünk be ebadót! Készítsünk átfogó felméréseket!
-- SZABÁLYOZÁSI KÉRDÉS

A közösségi költségvetés egyik alapelve, hogy valaminek a létrehozására ad forrást és ezzel lehetőséget. Szabályozási, tervezési kérdésekkel azonban nem foglalkozik, mert azok általában számos meglévő tervet, jogszabályt érintenek, illetve változtatásuk a városban található különféle érdekcsoportokkal való egyeztetést igényli. Az ilyesmi tehát elsősorban nem költségvetési kérdés, ezért a közösségi költségvetésbe sem fogadható be ilyen ötlet. Ha ilyen jellegű javaslatod van, nézd meg a budapesti polgári kezdeményezés honlapját, mert lehet, hogy ez jelenti a számodra leginkább megfelelő eszközt.

Biztosítsunk esővízgyűjtőket a családiházaknak, létesítsünk kerékpártárolót a társasházban! Újítsuk fel a kirakatokat! Újítsunk fel egy műemléki épületet! Kapjanak zöld támogatást az építkezők!
-- NEM ÖNKORMÁNYZATI TULAJDON

A fejlesztés csak önkormányzati (fővárosi, kerületi) ingatlant vagy területet érinthet. Nem költhetjük a közösségi költségvetés pénzét magántulajdonra, így tehát társasházakat érintő fejlesztésekre sem. A szigorúan vett magántulajdon mellett nem költhetünk a MÁV Zrt. területére vagy állami kezelésű területekre, ingatlanokra sem. Nem vonatkozhat ezért az ötlet használaton kívüli vasúti területekre, nyomvonalakra, vagy például iskolák fejlesztésére.

Szintén nem pályáztatható tovább a közösségi költségvetés kerete magánszemélyeknek például zöld építési megoldások alkalmazására, vagy mondjuk erkélykertek létrehozására, hiszen az is magántulajdont érint.

Civil szervezetünk működtetésével hozzunk létre közösségi teret! Teremtsünk megfelelő körülményeket az alapítványi iskolában!
-- MAGAMNAK VAGY A SAJÁT SZERVEZETEMNEK KÉREM

Előfordul, hogy magánszemélyek vagy civil szervezetek az általuk végzett tevékenységek kibővítésére tesznek javaslatot. A közösségi költségvetés azonban nem tud civil támogatási pályázatként működni. Itt most az ötletgazda arra tesz javaslatot, hogy a főváros valamit valósítson meg saját hatáskörében, és ezzel szerepe lényegében ki is merült (ezért a szavazólapon nem is olvasható, hogy ki adta be az ötletet). Ha a budapestiek az ötletet megszavazzák, annak megvalósítása, fenntartása ugyanúgy történik, mint bármely más önkormányzati projekté.

Megtörténhet viszont, hogy az önkormányzat a nyertes ötlet megvalósítását nem saját intézményeire bízza, hanem külső szakmai megvalósítót keres (ilyenek a most formálódó, nyertes szociális projektek). Erre ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a Városháza minden más beszerzésére. A meghirdetett pályázaton indulhat és nyerhet akár az ötletgazda szervezete is, amennyiben tudja teljesíteni az elvárásokat, de semmi garancia nincs arra, hogy valóban ő lesz a megvalósító.

Az előzőekhez hasonlóan az sem lehetséges, hogy saját műalkotásunkat vagy saját speciális szolgáltatásunkat valósítsuk meg egy beadott ötlet keretében. Ha a szavazóknak tetszik egy ilyen jellegű javaslat, akkor végül a főváros fogja beszerezni az alkotót vagy a szolgáltatót, és korántsem biztos, hogy az az ötletgazda lesz.

Újítsuk fel a játszóteret! Szüntessék meg a földgázszivárgást! Javítsunk útburkolati hibákat!
-- FELÚJÍTÁS, KARBANTARTÁS

A fővárosi közösségi költségvetés alapvető célja az, hogy olyan új dolgok jöhessen létre a városban, amelyek eddig hiányoztak, amelyek szerethetőbbé, élhetőbbé, igazságosabbá teszik Budapestet. Most lehetőségünk nyílik valamilyen új dolog kipróbálására is, amely, ha beválik, később máshol is alkalmazható. Tudjuk, hogy gyakran a legnagyobb igény egy már meglévő, de lepusztult, elromlott dolog (például játszótér, járda, köztér) megjavítására, megújítására mutatkozik. Az elmaradt karbantartás pótlása, a felújítás azonban nem a közösségi költségvetés feladata. Az ötlet helyszíne lehet egy felújítást igénylő terület, de a javaslat vonatkozzon valamilyen új, eddig nem lévő fejlesztésre. A meglévő, lepusztult játszótér felújítása önmagában tehát nem megfelelő, de kérhetünk KRESZ-parkot vagy pingpong-asztalokat, tornaszereket, ha ilyenek eddig nem voltak, és erre van ma igénye a környéken élőknek.

A felsoroltak mérlegelése segít abban, hogy olyanná formáld ötletedet, amely megfelel a közösségi költségvetés legfontosabb kritériumainak. Vannak ugyanakkor olyan szempontok is, amelyekről nehezebb információt találni. Előfordulhat, hogy az ötleted olyan területet érint, amely éppen tervezés alatt áll, vagy lehet, hogy a javaslatod ellentétes valamilyen fővárosi szakpolitikával, koncepcióval (például az elfogadás előtt álló szoborkoncepcióval). Arra bátorítunk, hogy add be ötleteidet, és ha valamilyen okból visszautasítjuk, beadhatod legközelebb más formában, szűkebb vagy módosított tartalommal. Emellett az elutasított ötletek is fontos üzeneteket hordoznak, hiszen talán soha ilyen mennyiségben nem jutottak el a budapestiek igényei, javaslatai az egyes szakterületeket képviselő munkatársainkhoz.

Megosztás
Facebook logo