Mi a különbség egy hibabejelentő és a közösségi költségvetés között?

2022.01.25.blog
Elromlott a közvilágítás. Összeroskadt egy pad. Szeretnék futópályát a parkba. Ültessünk fákat az út mellé… Hol tudom jelezni ezeket az észrevételeimet? A Járókelő hibabejelentő platform és a közösségi költségvetés céljait egymás mellé állítva talán jobban megérthetjük, melyikre van éppen szükségünk.

 

Sokszor nehéz helyzetben találhatja magát az ember, ha úgy kell fejlesztéseken, újításokon gondolkodnia, hogy közben körülveszik őt a megoldatlan problémák. Sokan hajlamosabbak a hibákat észrevenni, mint a kihasználatlan lehetőségeket, és a hibák kijavítását, a problémák megoldását általában fontosabbnak tartjuk, mint az új dolgok létrehozását. Inkább oldjuk meg a bajokat és utána lépjünk előre. Inkább tökéletesítsük a meglévőt, mint találjunk ki valami teljesen újat. Ismerős gondolatok?

Ha igen, akkor mindenképpen neked való ez a cikk, pláne, ha még Budapest közterületei, azok állapota és kihasználtsága is érdekel.

Teljesen természetes, hogy a fejlesztés fogalmát valaminek a rendbetételével, felújításával is azonosítjuk, hiszen, ha valami megújul, akkor fejlődik. Az ilyenfajta fejlesztések azonban a városok alapvető feladatai közé tartoznak, ugyanúgy, mint például a közösségi közlekedés elöregedő járműparkjának folyamatos megújítása.

A Járókelő abból a célból jött létre, hogy a városlakók jelezhessék, ha a környezetükben közterületen hibát, problémát észlelnek, ha valamilyen tárgy (pad, jelzőlámpa, szemétgyűjtő stb.) vagy funkció nem használható, elromlott, megrongálódott, javításra szorul, ők pedig megkeresik azt az illetékest, akinek a feladata a probléma megoldása. Az évek során a Járókelőn is megjelentek olyan igények, amelyek szerint bizonyos szabályozásokat kellene átgondolni, esetleg valamilyen köztéri funkciót teljesen újragondolni, új elemekkel kiegészíteni, vagy éppen kihasználatlan területekkel kezdeni valamit.

A Járókelővel szemben a közösségi költségvetés kifejezetten arra való, hogy új dolgokat javasoljunk, új funkciókat, lehetőségeket teremtsünk. Természetesen nem kell semmit feltalálnod: ha láttál valami klassz dolgot máshol, ami szerinted Budapesten is hasznos lenne, vagy ha konkrétan hiányzik számodra valami, már van is egy ötleted. Viszont figyelj arra, hogy míg a Járókelőn folyamatosan jelezheted észrevételeidet, addig a közösségi költségvetésbe meghatározott időszakokban lehet ötletet beadni, ugyanígy meghatározott időszakokban lehet szavazni a továbbjutó ötletekre.

A közösségi költségvetésben a 2021-22-es ciklusban 1 milliárd forintnyi fejlesztésről döntünk együtt. Ebből az összegből olyan ötleteket valósít meg a Fővárosi Önkormányzat, amelyek valami újat hoznak létre, kihasználatlan lehetőségeket aknáznak ki, és alapvetően kisebb fejlesztéseket jelentenek 50, illetve 133 millió Ft értékben. Bárki, aki Budapesten él, tanul vagy dolgozik, szabadon elküldheti a felvetéseit, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai minden ötletet elbírálnak. Azok közül, amelyeket a városházi szakemberek kivitelezhetőnek tartanak, végül a budapestiek választhatják ki a számukra legfontosabbakat, amelyek meg is valósulnak.

Idén még január 31-ig küldhettek be ötleteket. Ehhez nem kell mást tennetek, mint regisztrálni az otlet.budapest.hu oldalon, és pár perc alatt beadni egy (vagy több) ötletet. Ha pedig valami nem működik, hibás, javításra, karbantartásra szorul, továbbra is használjátok a Járókelő.hu felületét, hogy mielőbb megoldódjon a probléma! 

Megosztás
Facebook logo