Lezárult az ötletbeadási szakasz. Mi jön most?

2022.01.31.hír
Január utolsó napján lezárult a 2021/22-es közösségi költségvetési ciklus kéthónapos ötletbeadási szakasza. A budapestiek több mint 600 ötletet adtak arra, hogy az egymilliárd forintos keretből a Főpolgármesteri Hivatal mit hozzon létre. Most a közösségi költségvetésnek azon szakasza kezdődik el, amely kevésbé látványos, de annál fontosabb. Mi fog történni a következő hónapokban?

Az otlet.budapest.hu honlapon közzéteszünk minden beadott - és valóban ötletnek tekinthető - ötletet. Az utolsó napokban beérkezett közel 200 bejegyzés feldolgozása még zajlik, az ötletgazdákat emailben értesítjük a megjelenítésről. Az ötletek túlnyomó része, több mint a felük, a Zöld Budapest kategórába érkezett, az Esélyteremtő Budapestbe közel 100 ötletet adtak be, a Nyitott Budapest kategóriába pedig közel 150 javaslatot adtak be budapestiek. 

A hivatal következő feladata a szakmai jóváhagyás, vagyis annak eldöntése, hogy az egyes ötletek illeszkednek-e a közösségi költségvetés feltételrendszerébe, illetve szakmailag megvalósíthatók-e, támogathatók-e.  

Bizonyos egyértelmű esetekben, például magántulajdont érintő vagy tisztán szabályozási helyzetekre vonatkozó javaslatoknál viszonylag hamar megszülethet az elutasító döntés. A legtöbbször azonban a Nyitott Budapest Osztály értékelésre, jóváhagyásra továbbküldi az ötletet a megfelelő szakmai osztálynak vagy akár osztályoknak, az érintett fővárosi cégeknek, illetve szükség szerint a kerületeknek. A fővárosi és kerületi szakemberek megvizsgálják, hogy az adott javaslat (vagy legalább annak egy része) megvalósítható-e a rendelkezésre álló forrásból, megfelel-e az érvényben lévő műszaki vagy egyéb előírásoknak, terveknek, jogszabályoknak, és nem ellentétes-e a kitűzött szakpolitikai célokkal. 

Mind a hivatal szakmai részlegei, mind a kerületek nagyon komolyan veszik a beérkező javaslatok értékelését, hiszen amennyiben nyer egy továbbengedett ötlet, nekik kell végül azt megvalósítaniuk, és adott esetben a fenntartási munkálatokat, költségeket is biztosítaniuk. Az ötetek egy része tehát a szakmai szűrőn elvérzik, ezek a honlapon “Nem kapott szakmai jóváhagyást” jelölést kapnak, de továbbra is – ahogyan a tavalyiak is - olvashatók, kereshetők. Az ötlet adatlapján az elutasítás szakmai indoklása is megismerhető, ami rengeteg érdekes és értékes információt ad a főváros fejlesztési lehetőségeiről. 

A szakmailag zöld lámpát kapott ötletek ezután az ötletfejlesztés fázisába kerülnek.  

A hivatal munkatársai egyes ötletek tartalmát a megvalósíthatóság érdekében szűkíthetik, enyhén módosíthatják. Erre olyankor van például szükség, amikor az ötlet több javaslatot is tartalmaz, de ezeknek csak egy része fér bele a költségkeretbe. Adott esetben az ötletgazda által leírtak szó szerint nem valósíthatók meg valamilyen okból, de az ötlet kis átalakítással megmenthető. Ezekről a változtatásokról az ötletgazdákat emailben értesítjük. 

A hasonló célú vagy azonos helyre (mondjuk ugyanarra a parkra) vonatkozó ötleteket összevonjuk, hogy ezek ne versenyezzenek egymással. Tavaly például 36 javaslat érkezett közvécék létrehozására; ezeket a hivatal összevonta egy olyan projektté, amely végül nyert is a szavazáson. Az összevonásokról szintén értesítjük az ötletgazdákat, és indokolt esetben részvételükkel konzultációt is szervezünk. 

Az ötletfejlesztés további feladata, hogy a beadott javaslatok szövegét egységes formátumúra rendezzük, szövegüket szükség szerint rövidítsük, átfogalmazzuk, hogy a szavazólapon egységes stílusban, hosszúságban szerepeljenek majd. 

A fent leírt két fő feladat, a szakmai szűrés és az ötletfejlesztés a beérkező javaslatok nagy számának köszönhetően alaposan megdolgoztatja a hivatalt és a főváros cégeinek szakértőit, sőt, még a kerületi önkormányzatoknak is ad feladatot. Ez a munka számos beszélgetést, egyeztetést jelent az önkormányzat különböző részlegeknél dolgozó munkatársai között, és több hónapig is eltarthat, mire minden beadott ötlet sorra kerül. 

A fentiek szerint szakmailag megszűrt, majd továbbfejlesztett ötletek a budapestiekből álló közösségi költségvetési tanács elé kerülnek. A tanács feladata, hogy az ötletek értékelése és megvitatása mellett összeállítsa a szavazólapra kerülő javaslatok körét. 

Ha szívesen részt vennél a közösségi költségvetési tanács munkájában, figyeld a honlapot, mert hamarosan közzétesszük a felhívást a tanácsba való jelentkezésre!  

Megosztás
Facebook logo