Közösségi költségvetés: ismét 1 milliárd forintot fordít a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek ötleteire

2021.11.03.hír
Újra ötletelésre hívja a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat. A tavalyi keretből 15 olyan javaslat megvalósítása kezdte el az önkormányzat, melyeket budapestiek adtak be. A közösségi költségvetés elnevezésű programban három kategóriában, összesen 1 milliárd Forint értékben valósít meg lakossági fejlesztési ötleteket az önkormányzat. Jelszó: Adj egy jó ötletet!

Mi az a közösségi költségvetés?

A közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. 2021-22-ben Budapesten, a fővárosi közösségi költségvetés első tesztévét követően ismét 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. Az ötleteket 2022. január 31-ig lehet beadni az Otlet.budapest.hu oldalon keresztül.

Mitől lesz közösségi egy költségvetés?

A főváros költségvetésében elkülönített összegről, azaz idén 1 milliárd forint felhasználásáról Budapest közössége, vagyis a lakosság ötletei alapján, és mindvégig a lakossággal együttműködésben dönt a városvezetés.

Mi lehet az ötletek témája?

A közösségi költségvetés 1 milliárd forintos keretének felhasználására 3 tematikus kategóriában lehet javaslatokat tenni azért, hogy a nyertes ötletek többféle célt is szolgáljanak. Ezek a kategóriák az Otthon Budapesten programunk céljaival azonos nevet viselnek. Az ötleteket így céljuk, tematikájuk szerint a következő három kategóriában lehet beadni:

Zöld Budapest

A főváros szerepet vállal abban, hogy városunk zöldebbé váljon, és segíti a budapestieket, hogy környezettudatosabban éljenek. Közös célunk, hogy a főváros felkészüljön a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra.

Esélyteremtő Budapest

Az Esélyteremtő Budapest kategória célja, hogy az önkormányzat csökkenteni tudja a társadalmi különbségeket, segítse a hátrányos helyzetű közösségek életét. Ha úgy érzed, hogy ötleteddel segíteni tudnál másokon, küldd el ötleted ebbe a kategóriába!

Nyitott Budapest

A Nyitott Budapest kategória célja az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint annak intézményei között. Ennek megvalósítása érdekében keresünk új, kísérleti megoldásokat, közösségépítő ötleteket és mindenki által könnyen használható és elérhető digitális fejlesztéseket. Ezzel a főváros célja, hogy gyorsabb, okosabb és praktikusabb megoldásokat nyújtson a budapestieknek.

Az ötleteket rövid regisztrációt követően az OTLET.BUDAPEST.HU oldalon keresztül lehet beadni 2022. január 31-ig.

A közösségi költségvetést együtt valósítjuk meg. Egy sikeres közösségi költségvetés alapjai a jó lakossági ötletek, melyekkel sokan egyetértenek, ezért a Fővárosi Önkormányzat idén is arra kér mindenkit, adjon egy jó ötletet! Idén már 16 éves kortól!

Megosztás
Facebook logo