Köszönjük, hogy közel 700 ötletet küldtetek be idén! Mi történik most?

2024.01.05.hír
Lezárult a fővárosi közösségi költségvetés negyedik ötletgyűjtése. Köszönjük, hogy közel 700 ötletet adtatok be az idén is. A Főpolgármesteri Hivatal szakfőosztályai már az ötletgyűjtéssel egyidőben elkezdték azok feldolgozását, a következő hónapok során minden ötlet megvalósíthatósági értékelése lezajlik majd.
 
Mi történik most? 

A Fővárosi Önkormányzat szakmai főosztályai, illetve érintettség esetén a kerületi önkormányzatok megvizsgálják a téma szerint hozzájuk tartozó ötleteket. Adott esetben egy ötletet akár több önkormányzati egység vagy cég (pl. Főkert, BKK) is véleményez. Ekkor kiderül, hogy az ötlet műszakilag megvalósítható-e a rendelkezésre álló keretösszegből, megfelel-e a közösségi költségvetés szabályainak, a hatályos előírásoknak (jogszabályoknak, építési szabályoknak stb.), illetve adott esetben nem megy-e szembe önkormányzati tervekkel, törekvésekkel. Ha az ötlet valamilyen okból nem valósítható meg, az elutasítás rövid indoklása a honlapra is felkerül.

Hogyan jut el egy ötlet a szavazólapig?

A szavazás előtt minden egyes ötlettel a következő dolgok történnek vagy történhetnek:

  • Az önkormányzat szakértői értékelik az ötlet megvalósíthatóságát, a feltételeknek való megfelelését.
  • Konkrét helyszínre szóló javaslat esetén a kerületi önkormányzat is véleményezi.
  • Szükség esetén az ötlet tartalmát kicsit módosítjuk annak érdekében, hogy megvalósítható legyen, illetve a nagyon hasonló ötleteket összevonjuk. A változást, összevonást jelezzük az ötletgazdáknak. 
  • Végül minden ötlet szövegét átírjuk a szükséges mértékben azért, hogy a szavazólapon hasonló megfogalmazásban és hosszúságban szerepeljenek.

A szavazás várhatóan 2024 őszén zajlik majd elsősorban az otlet.budapest.hu oldalon, de ismét jelen leszünk a fővárosi könyvtárakban és kampányszerűen közterületen is.

Megosztás
Facebook logo