Ismét találkoztak az ötletgazdák és a fővárosi szakértők

2023.07.04.hír
A tavaly novemberi Ötletszalon után újra lehetőséget biztosítottunk arra, hogy érdeklődő budapestiek egymással, illetve fővárosi szakemberekkel találkozzanak. Míg az őszi Ötletszalon fő célja a beadandó javaslatok formálása volt, a mostani Ötletgazda találkozón a szakmailag zöld utat kapott ötletek beadói kérdezhettek, beszélgethettek javaslataikkal kapcsolatban.

Július 3-án délután, a nyaralási szezon ellenére 30 budapesti és közel 20 fővárosi szakember beszélgetett öt asztal körül a Városháza dísztermében. A találkozóra annak a 260 ötletnek a szerzőit hívtuk meg, amelyek továbbjutottak a szakmai elbírálás folyamatában, és amelyek így – egyedileg vagy összevonva, szinte változatlanul vagy némileg átdolgozva – nagy valószínűséggel szavazólapra kerülhetnek.

A rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy az összevont ötletek beadói találkozzanak, vagy hasonló érdeklődésű emberek megosszák egymással gondolataikat. A szeptemberi szavazáson majd elérhető siker részben azon is múlik, hogy az ötletgazdák hogyan tudnak kommunikálni, támogatókat gyűjteni saját javaslatukhoz.

Az ötletgazdák és a szakemberek közti párbeszéd örökzöld témája, hogy mi mennyibe kerül, egy-egy fejlesztést hány körben kell megterveztetni, engedélyeztetni, közgyűlés elé vinni, illetve, hogy egyáltalán milyen fejlesztéseket lehet, érdemes egyáltalán megvalósítani. Érdekes beszélgetések zajlottak például arról, hogy előnyös-e színezett aszfalttal jelölni közlekedési módokat (nem igazán, mert rettenetesen drága), lehet-e gyümölcsfákat telepíteni parkokba, hogyan tudja a város közösségi kertek létrejöttét segíteni, miként tudjuk a város múltját jobban bemutatni – hogy csak néhányat emeljünk ki.

A beadott ötletek témáit ismerve nem meglepő, hogy a zöld fejlesztésekről szóló asztalnál gyülekeztek a legtöbben – annyian, hogy végül több beszélgető csoportra szakadt ez a társaság. Jelentős érdeklődés volt közlekedési ügyekben is, ahol a Budapest Közút és a főváros szakemberei részletesen megvizsgáltak minden kérdéses helyszínt, belemenve akár a műszaki részletekbe is.

A találkozón az ötletgazdák kérhették – és néhány esetben kérték is –, hogy a szavazólapra átdolgozott ötlet tartalmában, szövegében kisebb változtatásokat tegyünk. Volt, hogy a tartalom átbeszélése, újragondolása alapján még a projekt becsült megvalósítási költségét is módosítottuk.

A találkozón elhangzott javaslatok, kérések alapján a szavazólapos ötleteket a napokban véglegesíteni tudjuk. A hivatal – jogászok, döntéshozók – utolsó körös ellenőrzése után, a hónap második felében valamennyi ötletgazdának küldünk tájékoztatást. Az elutasított ötletek esetében szakmai indoklást adunk, ami a honlapon nyilvánosan elérhető lesz, a továbbjutó ötleteknél pedig elküldjük a szavazólapra kerülő szöveget. A szabályaink szerint az ötletgazdák a tájékoztatást követő 10 napban még akár meg is gondolhatják magukat és kérhetik az ötlet törlését.

A szavazásra az idei évben egy hónap – a szeptember – áll majd rendelkezésre. A korábbi két évhez képest nagyobb számú ötlet közül lehet majd kiválasztani a kedvenceket, hiszen idén nem hívtunk össze olyan állampolgári tanácsot, amelynek célja az ötletek szűrése, számának csökkentése volt korábban. Így a szavazólapon minden, szakmailag megvalósítható javaslat megismerhető, kiválasztható lesz.

De addig is: köszönjük a beadott ötleteket, a találkozón való részvételt, kollégáinknak a rengeteg befektetett munkát, és felhőtlen nyaralást kívánunk mindenkinek!

Megosztás
Facebook logo