Fővárosi közösségi költségvetés: az elmúlt 3 év eredményei

2023.10.17.hír
A jobb társadalmi együttműködés és a közös döntéshozatal melletti elköteleződés jelenleg is legfontosabb programjaként 2020 októberében indult el Budapesten a fővárosi szintű közösségi költségvetés. Az elmúlt három évben 1900 olyan ötletet adtak be budapestiek, amivel a város még jobbá, szerethetőbbé tehető. A megvalósíthatónak ítélt javaslatokra több mint 40 ezren szavaztak. 9 ötlet megvalósult, további 24 ötlet megvalósítása folyamatban van, ami hamarosan kiegészül az idei 20 nyertes ötlettel.

A közösségi költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a város lakói, használói tegyenek javaslatot arra, hogy a fejlesztési költségvetés egy részét mire fordítsa a városvezetés. Ez lehetőség arra is, hogy a főváros folyamatos visszajelzéseket kapjon a lakosságtól arról, hogy mire van igény, milyen irányba kell fejleszteni, valamint növeli a demokratikus folyamatokba vetett bizalmat, mert közelebb hozza a döntéseket az emberekhez. 

Azzal, hogy a közösségi költségvetés vállalása szerint évi 1 milliárd forintból a budapestiek ötletei valósulnak meg, olyan újszerű, kipróbálásra érdemes fejlesztésekkel gazdagodhat a város, amelyek a meglévő fejlesztési stratégiák részeként nem biztos, hogy felmerülnek. 

Közösségi költségvetési program indításával több magyar település is kísérletezik: Szentendre, Gyöngyös, Miskolc, Hatvan, Pécs, Budapesten pedig számos kerületben működik: II. kerület, III. kerület (Óbuda-Békásmegyer), VI. kerület (Terézváros), VII. kerület (Erzsébetváros), VIII. kerület (Józsefváros), X. kerület (Kőbánya), XII. kerület (Újlipótváros, Angyalföld), XIX. Kerület (Kispest), XXII. Kerület (Budafok-Tétény).  

A 2020-ban elindított fővárosi közösségi költségvetés 3 ciklusa alatt 1901 ötlet érkezett körülbelül 1500 budapestitől arra, hogy mivel lehetne jobbá tenni a várost. Az első évben 13.344, a második évben 21.858 ember szavazott, a harmadik évben pedig 25.857-en adták le voksaikat a szavazólapon szereplő, a szakemberek által is megvalósíthatónak ítélt ötletekre.  

Rendszeresen tartunk eseményeket ötletgazdák és érdeklődők számára, ahol a beadott javaslatokat elbíráló városházi szakemberekkel találkozhatnak, velük formálódó ötleteiket megbeszélhetik. Így zajlott tavalyi Ötletszalonunk:  

 

A közösségi költségvetés nem csak a társadalmi együttműködést helyezi új alapokra, hanem jellegéből fakadóan a hivatal működésére is nagy hatással van. Szükségszerűen strukturális változásokat indít el a megvalósítást végző infrastruktúrán belül is, ezért kihívást jelent bármilyen szervezet számára.  

Az elmúlt években rengeteget dolgoztunk azon, hogy a folyamat minél áramvonalasabban működjön a Főpolgármesteri Hivatal rendkívül bonyolult szervezeti struktúráján belül. A közösségi költségvetés olyan innovatív eszköz, amellyel kapcsolatban kevés még a tapasztalat, és amit ennélfogva folyamatosan lehet és kell is fejleszteni, a város adottságaihoz igazítani. E munkának köszönhetően évről évre tapasztalhatnak a budapestiek kisebb változtatásokat, remélhetőleg megelégedésükre..  

Büszkék vagyunk rá, hogy ez a folyamat már három éve tart, kilenc budapestiek által beadott javaslat megvalósult, és számos ötlet eredménye is hamarosan a budapestiek rendelkezésére fog állni.  

Az alábbiakban láthatod azokat az ötleteket, amik már megvalósultak, a közeljövőben pedig még számos fejlesztés készül el. A megvalósulás alatt lévő ötleteket itt tudod megnézni.

 

Megvalósult ötletek

 

Több ivókutat a városba  

Forgalmasabb városi csomópontokra, parkokba telepítettünk ivókutakat, melyek kialakításuknak köszönhetően lehetőséget adnak kutyák megitatására is.

 

Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése 

Műanyag elválasztó elemekkel hoztunk létre biztonságos kerékpársávokat az Üllői úton és a Váci úton, több mint 12 km hosszúságban. 

Legális graffitifal létrehozása  

A budapesti III. kerületi gázgyár betonkerítésén, összesen 900 négyzetméternyi felületen, egy kétnapos esemény keretein belül megnyílt Budapest legújabb legális graffiti fala. A falat közel 40 meghívott, vagy nevezés útján beválogatott hazai és külföldi graffiti művész avatta fel. 

Ingyenes sportolási lehetőség biztosítása 

Összesen 183 edzésre lehetett feliratkozni az Aktív Budapest 8 hónapja alatt és mindent összevetve 2924 regisztráció érkezett a sportórákra. Kiemelkedik a regisztrációk között a vízitorna, amelyre közel 700 fő regisztrált és szinte minden alkalommal betelt a létszámlimit is az órákra. Kiemelkedő volt még a SUP jóga, curling, nordic walking, salsa, és a zumba népszerűsége is. 

Kerékpártámaszok létesítése városszerte  

Városszerte 209 helyszínen kb. 500 kerékpártámaszt telepítettünk. 

Városi erdők 

Két erdő besorolású városi területen, megközelítőleg 5600 db erdészeti facsemetét ültettünk ki változatos fajösszetételben, valamint padok, szemetesek telepítésével tettük mindennapi használatra, hétköznapi rekreációra alkalmasabbá ezeket a területeket.  

Zöldebb és élhetőbb Mester utca 

A platánfák között zöld sávokat hoztunk létre a feltört járdaburkolat helyén évelő növényekkel, melyek gondozásában a helyi közösségek is részt vesznek.  

 

Közösségi funkciók a Szent István parkba 

Közösségi parkká alakítottuk a XIII. kerületi Szent István Park kisparki részét, és biztonságos felülettel burkoltuk a kosárlabda pályát.  

Állatterápiás foglalkozások idősotthonokban 

Jelenleg is zajló programunkban rendszeresen tartunk álltatterápiás foglalkozásokat fővárosi idősotthonokban. 

Megosztás
Facebook logo