Fontos gyalogos és kerékpáros fejlesztések kaptak zöld utat

2023.03.28.hír
A fővárosi közösségi költségvetésen nyertes, gyalogos és kerékpáros fejlesztési ötletek megvalósítását hagyta jóvá Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottsága márciusi ülésén.

Elindulhat a Szent István körúti kerékpáros infrastruktúra kiépítése, amivel már a nagykörút teljes pesti szakaszán dedikált sávot kapnak a kerékpárosok.

Szintén védett kerékpársávot alakítanak ki az Üllői úton, a már 2020-ban is kerékpársávként működő, jelenleg ideiglenesen M3 metrópótló buszsávként üzemelő sávban, illetve biztonságosabbá teszik a Hungária körúti kerékpárút Stadionok megállón áthaladó szakaszát.

A feladat keretében a fenti helyszíneken túl új kerékpársávok létesítésére és a kerékpáros és gépjárműves közúti közlekedés harmonizációjára kerül sor az Erzsébet körúton, a Teréz körúton, Ferenc körúton, a József körúton, a Bartók Béla úton, a Baross utcában, a Kerepesi úton, az Irinyi József utcában, az Andrássy úton, a Bajcsy Zsilinszky úton, a Bajza utcában és a Kassák Lajos utcában is.

Sokak örömére új gyalogos átkelőkkel is gazdagodik a város: zebrát alakítanak ki az Astoriánál, a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, valamint az Örs vezér terén a Kerepesi úton a jelenleg is gyalogátkelőként használt kerékpársáv mellett.

Meglévő gyalogátkelőhelyek fejlesztése is elkezdődik. Főként olyan zebrák biztonságának fejlesztése lesz fókuszban, amiken hosszuk miatt nehézséget jelenthet egy lámpaváltás alatt átérni; ezeknél az alábbi fejlesztések várhatóak: 

Három helyszínen (XI. Sasadi út - Előpatak utca, XI. Budafoki út 81., XIII. Pap Károly utca - Csongor utca) meglévő gyalogos-átkelőhelyhez középsziget létesítése a biztonságosabb gyalogosforgalom miatt.

Hét helyszínen (X. Mádi utca - Szőlőhegy utca, X. Bihari út - Zágrábi utca, XI. Sasadi út - Előpatak utca, XIII. Reitter Ferenc utca - Kisgömb utca, XIX. Nagykőrősi út - Vas Gereben utca, VI. kerület Benczúr utca – Bajza utca, XIX. Nádasdy utca – Zoltán utca) meglévő gyalogos-átkelőhelyek közvilágításának fejlesztése.

Az induló fejlesztések a fővárosi közösségi költségvetésen nyertes ötletek alapján valósulnak meg, ezek az ötletek az alábbiak:

Kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztések a Szent István Körúton

Gyalogátkelők létesítése kiemelt fontosságú helyszíneken

Gyalogátkelők biztonságosabbá tétele

Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése

Gyalogosátkelő az Astoriánál

 

Megosztás
Facebook logo