Felmértük, hogy mit gondoltok a közösségi költségvetésről

2023.03.27.hír
2022 szeptembere és 2023 januárja között a Budapest Ösztöndíj Program keretében készült kutatás a közösségi költségvetés módszertanáról és fejlesztési lehetőségeiről. Ennek részeként ösztöndíjas kollégánk kérdőíves felmérést készített arról, hogy a közösségi költségvetésről mit gondoltok ti, budapestiek.

Decemberben kérdőíves felmérést folytattunk le, hogy megtudjuk, mit gondoltok a fővárosi közösségi költségvetésről. Az ilyenfajta visszajelzések azért fontosak, hogy a programot évről évre fejleszteni tudjuk, és sikeresebben meg tudjuk vele szólítani a lakosságot, új kiaknázatlan lehetőségekre derüljön fény.

Kik töltötték ki a kérdőívet?

A kérdőívet 96-an töltötték ki. A válaszadók fele 30 év alatti, ötöde 60 év feletti. A kérdőívet kitöltők 46%-a hallott már a közösségi költségvetésről korábban is, elsősorban a Facebookról, vagy valamilyen híroldalon találkozott vele.

A felmérésből az is kiderült, hogy a programot ismerő kitöltők negyede adott már be ötletet, illetve egy további negyede nyitott arra, hogy a jövőben beadjon. A megkérdezettek kétharmada szavazott korábban vagy tervez szavazni az idén a közösségi költségvetés ötleteire.

A közösségi költségvetés népszerűsége

A kitöltők leginkább azzal értenek egyet, hogy a közösségi költségvetés nagyban elősegíti a város fejlesztését, hasonló fokú egyetértésre talált az az állítás is, miszerint a program segít megismeri és kielégíteni a budapestiek igényeit. Kritikaként jelenik meg az, hogy a közösségi költségvetésre szánt egy milliárd forintos keretösszeg túl kicsi.

A közösségi költségvetést csak a kérdőív kapcsán megismerők túlnyomó többsége szintén azonosul a közösségi költségvetés olyan alapvetéseivel, mint hogy fontos, hogy a város lakosai részt vehessenek a fejlesztési irányok meghatározásában, vagy hogy a lakosok ötletei egyes területeken hasznosabb fejlesztéseket eredményezhetnek. Ugyanezen kitöltői csoport válaszadói nagyrészt jó ötletnek tartják, hogy a budapestiek szavazáson dönthetnek a beérkezett ötletekről.

Mire jó a közösségi költségvetés?

A közösségi költségvetés három fő tematikus kategóriája közül a programot korábbról ismerők a Zöld Budapest célt, míg a közösségi költségvetést a kérdőív kapcsán megismerők a Nyitott Budapest koncepciót ítélték a legfontosabbnak. A kitöltők fontosabbnak tartják pár alapvető probléma, hiányosság megoldása az 1 milliárd forintos keretből, mint újszerű, innovatív ötletek megvalósítása.

A felmérés során arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kitöltők megítélése szerint mely területeken szükséges fejleszteni a közösségi költségvetés koncepcióját vagy lebonyolítását.

Érkezett kérés arra, hogy az ötletekkel kapcsolatos statisztikák mélyebben megismerhetők legyenek – például a szavazók lakhelyével kapcsolatban. Más a holnapon a kétoldalú kommunikáció hiányát említette, és érkezett javaslat arra is, hogy a józsefvárosi honlaphoz hasonlóan szakaszoljuk a nyertes ötletek megvalósításának állapotát.

Folyamatos kihívás, hogy a Magyarországon még kevésbé ismert, elterjed közösségi költségvetést megismertessük, megszerettessük a budapestiek többségével. A kérdőívben ehhez kértünk segítséget egy nyílt kérdéssel, amely arra keresett választ, hogy a programot már ismerők hogyan mondanák el egy barátjuknak, ismerősüknek, hogy mi az a közösségi költségvetés:

•    Lehetőség a város életébe beleszólni.

•    Egy kísérlet a lakosság aktivitásának növelésére.

•    Egy kis dolog, de mégis beleszólhatsz és örülsz, ha lesz belőle valami.

•    Egy lehetőség arra, hogy kis költségvetésű beruházással rövid idő alatt érzékelhető változást érjünk el egy-egy olyan területen, amelyet sok városlakó tart fontosnak a mindennapi élete során.

•    Lehetőséged van a lakóhelyeden lévő fejlesztésekbe beleszólni, javasolni. Összefogással így oda megy a pénz, ahova szeretnéd.

•    Egy lehetőség, hogy azok a dolgok valósuljanak meg, ami számunkra is fontos.

•    Budapest lakossága beleszólhat abba, hogy milyen létesítmény jöjjön létre a városban.

•    Szavazás arról, hogy miben fejlődjön a város.

 

Köszönetnyilvánítás

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki a kérdőívre adott válaszával hozzájárult a közösségi költségvetés fejlesztéséhez. Ezen tapasztalatokat a következő kiírásokban már hasznosítani tudjuk.

A Nyitott Budapest Osztály pedig ezúton mond köszönetet Szántó Péternek, aki Budapest Ösztöndíjasként felvállalta és lefolytatta ezt a felmérést. A cikk alapjául szolgáló tanulmány a Budapest Ösztöndíj Program keretében készült 2022 szeptembere és 2023 januárja között.

Megosztás
Facebook logo