Elkezdődik a városi erdők telepítését célzó ötlet közösségi tervezése

2022.03.25.rendezvény
A 2021. évi közösségi költségvetés nyertes ötletei közül megkezdődik a városi erdők létrehozására irányuló projekt tervezése. Az előzetesen kijelölt 3 lehetséges helyszín közül kettőn létesülhet közjóléti erdő a rendelkezésre álló forrásból. A kiválasztás a helyi közösség akaratán is múlik.

Mi az a közösségi költségvetés? A közösségi költségvetés egy olyan - általában önkormányzati - program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. A fővárosi közösségi költségvetés keretében 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. A közösségi költségvetésről részletesebben itt olvashatsz.

A kiválasztásra kerülő helyszíneken erdészeti facsemeték telepítésével természetes jellegű, pihenési funkciókra is alkalmas erdő kialakítására nyílik lehetőség, esetleg néhány kiegészítő erdei berendezési tárggyal.  

Az ötlet megvalósításért felelős Várostervezési főosztály felmérte, hogy elsősorban a zöldhiányos, pesti kerületekben milyen alkalmas helyszínek jöhetnek szóba. E vizsgálat eredményeként három erdő besorolású és közjóléti erdő kialakítására alkalmas területet jelölt ki. A közösségi költségvetés 50 millió forintos keretéből előreláthatóan két helyszínen lehet a fejlesztést elvégezni, a harmadik erdő később más forrásból valósulhat meg. 

A két fejlesztendő helyszín kiválasztásában fontos szempont a helyi közösség támogatása. Az erdők megtervezése, úthálózatának, egyéb funkcióinak, létesítményeinek kitalálása szintén a helyi közösség bevonásával történik. 

A bevonás három lépésben valósul meg. Elsőként tájékoztató táblák kerülnek ki a helyszínekre, amelyekből az arra járók értesülhetnek a lehetőségről. A táblák hátsó oldalára javaslatokat is tud írni, aki szeretne. Aki viszont több információra vágyik, a Radó Dezső terv honlapján találja azt meg, illetve regisztrációt követően hozzászólásokat, javaslatokat is írhat. A közös tervezés legfontosabb része azonban egy-egy helyszíni workshop lesz, ahol a helyiek élőben mondhatják el, hogy milyen erdőt szeretnének, mit várnak el ettől a fejlesztéstől. 

Pesterzsébeti erdő - április 5. kedd 16-19 óra 

Rákoscsabai erdő - április 7. csütörtök 16-19 óra 

Rákoskerti erdő - április 12. kedd 16-19 óra  

Ha valamelyik fejlesztési terület közelében laksz, oszd meg te is a workshopon gondolataidat, javaslataidat!  

A három helyszín projektoldala a Radó Dezső Terv honlapján tekinthető meg.   

Megosztás
Facebook logo