December 31-ig még tehetsz javaslatot arra, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg 1 milliárd forintból

2022.12.15.hír
Az idén harmadik alkalommal meghirdetett közösségi költségvetésben a budapestiek ötleteire fordít 1 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat. Az év végéig még leírhatod az otlet.budapest.hu oldalon, hogy szerinted mire van szükség a fővárosban!

2022 év végéig várja a Fővárosi Önkormányzat a lakosság ötleteit arra, hogy a hivatal milyen kisebb fejlesztési projekteket valósítson meg a közösségi költségvetés 1 milliárd forintos keretéből. A harmadik alkalommal induló lakossági ötletbörzén az elmúlt két évben többek között olyan javaslatok kaptak támogatást, mint közösségi kertek létrehozása, gyalogosátkelők biztonságosabbá tétele, a megfizethető lakhatási lehetőségek bővítése, felnőtt autista szabadidőközpont, befogadó játszótér létrehozása, vagy éppen állatterápiás foglalkozások idősotthonokban.

A tavalyi nyertes ötleteket a Városháza parkban lévő plakátkiállításról is megismerheted 

A teljes listát az eddigi nyertes projektekről itt nézheted meg. 

Az idei közösségi költségvetésbe eddig beadott ötleteket itt nézheted meg. 

A szavazási időszak minden évben nyárra esik, ezután a Fővárosi Önkormányzat megkezdi a legtöbb szavazatot kapó ötletetek megvalósítását. A szavazás idén is várhatóan nyár elején lesz, az ötletgyűjtés viszont még jelenleg is tart: december 31-ig az otlet.budapest.hu oldalon akár több ötletet is beadhatsz!

DE MI IS AZ A KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉS? 

A közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. A fővárosi közösségi költségvetés keretében 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. 

A közösségi költségvetés éves ciklusa - röviden összefoglalva - ezekből a szakaszokból áll: 

  • Ötletbeadási szakasz
  • Az ötletek szakmai értékelése, szükség esetén fejlesztése, összevonása
  • Szavazás a jóváhagyott, szavazólapra kerülő ötletekre
  • Megvalósítás

MILYEN ÖTLETEKET LEHET BEADNI? 

Ami belefér a költségkeretbe: Egy-egy ötlet költségét nehéz megbecsülni, de törekedni kell arra, hogy beleférjen az egy projektre jutó keretbe. Az idei kiírás alapvetően 50 millió forintból megvalósítható fejlesztéseket támogat, de néhány nagyobb – maximum 120 milliós fejlesztésre is van lehetőség. Természetesen nem kell tudnod, hogy mi mennyibe kerül, a végső beárazást az önkormányzat szakmai munkatársai végzik. Számíts viszont rá, hogy egy-egy ötlet előkészítéssel, terveztetéssel, adott esetben közművek átépítésével jóval többe kerülhet, mint amit magánemberként gondolunk!  

Ami fejlesztés, nem pedig karbantartás: A közösségi költségvetésre olyan kisebb, közérdekű fejlesztési javaslatokat lehet beadni, amelyek hozzátesznek valamit a városhoz, ami eddig nem volt. Fontos tehát, hogy ez az összeg nem felújításra, karbantartásra szolgál, hanem új dolgok létrehozására. Ez lehet fizikai beavatkozás, például építés, ültetés, de akár valamilyen szolgáltatás vagy online fejlesztés is. 

Ami önkormányzati tulajdont érint: Állami vagy magántulajdonra nem költhető a forrás, így például társasházakra vagy állami fenntartású iskolákra sem. Fővárosi vagy kerületi tulajdonú területeket, ingatlanokat érintő ötleteket lehet beadni, utóbbi esetben a kerületi önkormányzat hozzájárulására is szükség van, amit a Főváros szerez be. Az ötletek témájának fővárosi hatáskörbe kell esniük, de ne aggódj, ha nem tudod, ez mit jelent, add be ötleted, mi utánanézünk! 

Ami illeszkedik a megadott tematikus célokhoz: A közérdekűség mellett az ötletnek illeszkednie kell a főváros stratégiájához (Otthon Budapest program). Ha a fejlesztés zöldebbé, klímatudatosabbá, igazságosabbá vagy nyitottabbá teszi a várost, akkor az illeszkedés nagy valószínűséggel rendben van.

Megosztás
Facebook logo