Bemutatkozik Misa, a terápiás kutya, a közösségi költségvetés eddigi legcukibb megvalósítója

2023.01.13.hír
A közösségi költségvetés egyik megvalósult ötlete a terápiás kutyák alkalmazása a fővárosi idősotthonokban. A különleges találkozások igazi változást hoznak az idősek hétköznapjaiban, erről Misa, a terápiás kutya két történetét hoztuk el nektek: Misa nagyon szeret az idősekhez járni, a bácsik és a nénik mindig kedveskednek neki egy kis almával, amióta megtudták, hogy nagyon szereti.

Egyszer, amikor egy nénihez mentünk, ő annyira megörült a kutyusnak, hogy azonnal körbevezette az otthonban. Megmutatta Misának a kedvenc helyeit, hol szokott üldögélni, a teraszt ahova rendszeresen kiül, és a régi időkre emlékezik. Szintén egy idősotthonban történt, hogy az intézmény egy idős lakója, egy néni, aki már nagyon régóta nem szólalt meg – a gondozók azt gondolták, hogy már nem tud beszélni – egyszer csak elkezdett Misához beszélni.

Ezek a találkozások nemcsak az időseknek jelentenek sokat, hanem Misának és gondozójának is.  Annyi szeretetet kapnak egy-egy terápiás alkalommal, hogy mindketten feltöltődve jönnek el. Köszönjük az ötletadónak és a támogatóknak, hogy mindez megtörténhetett.

Állatterápiás foglalkozásokra jelenleg is pályázhatnak a terapeuták, a Fővárosi Önkormányzat pedig igyekszik a foglalkozásokat minél több helyre eljuttatni. 

A közösségi költségvetésben biztosított 25 millió Ft keretből 5 776 000 Ft került, vagy fog kifizetésre kerülni a jelenleg megvalósítási szakaszban lévő pályázatokra.

A fennmaradó 19 224 000 Ft-ra újabb pályázat került kiírásra, mely megtalálható a budapest.hu-n. Pályázatot folyamatosan lehet benyújtani a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2023. augusztus 31-ig.

Jelenleg négy helyen folynak ilyen foglalkozások: 

  • Az Újbudai Idősek Házában a Kutyával az Emberért alapítvány tevékenykedik,
  • A Kamaraerdei Idősek Otthonában és a Szivárvány Idősek Otthonában a Támugatók Terápiás és Segítőkutyás Alapítvány,
  • A Gyulai Idősek Otthonában pedig az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület tart rendszeresen terápiás foglalkozásokat.

 

Megosztás
Facebook logo