49 ötlet kerülhet szavazólapra az idén a közösségi költségvetési tanács javaslata alapján

2022.06.08.hír
A szakmai jóváhagyást nyert, továbbfejlesztett ötletek köréből az idén is egy budapestiekből álló tanács választotta ki azokat, amelyekre a nyár folyamán szavazni lehet. A tanács tagjai egy felkészítő nap után az ötleteket önállóan értékelték, majd egy teljes hétvégén át tartó tanácskozás során választották ki azokat, amelyeket a városlakók számára leghasznosabbnak ítéltek. A szavazási lehetőség július 1-én nyílik meg.

Május 29-én, vasárnap délután hat flipchart papíron láthattuk először együtt azokat az ötleteket, amelyeket a tanács szavazásra javasol. A teljes hétvégén tartó közös munka során a tanács 55 tagja kisebb, majd egyre nagyobb csoportokban beszélgetett az egyes ötletek hasznosságáról, szerethetőségéről, realitásáról. Ha a beszélgetés nem vezetett konszenzusos eredményre, a csoportok tagjai szavazással döntöttek arról, hogy egy-egy ötlet továbbjusson-e. 

A közösségi költségvetési tanács tagjait előzetes jelentkezés után sorsolással választottuk ki. A tanács összetétele életkorra, nemre, iskolázottságra, kerületre épp olyan vegyes, mint a fővárosi lakosság, így ez a csoport hűen tudja képviselni a budapestiek érdekeit. A nehezebben bevonható, sérülékenyebb társadalmi csoportok képviselete érdekében civil szervezeteket kértünk arra, hogy delegáljanak tagokat. 

A tanács függetlensége, az önkormányzati befolyás minimálisra csökkentése érdekében a tanács munkáját segítő csoportvezetőket nem a hivatal, hanem egy külső partner adta.* Az idei évben a Közélet Iskolája Alapítvány nevű szervezettel dolgozhattunk együtt, ők biztosították azokat a szakembereket, akik a tanács 12 kiscsoportjában segítették a beszélgetést, az ötletek értékelését. Emellett a tanácstagok online bejelentkező városházi szakembereknek is feltehették egy-egy konkrét ötletre vonatkozó kérdéseiket. 

Az első, tájékoztató nappal együtt a tanács tagjai 3 jó hangulatú hétvégi napot töltöttek el együtt. A csoportvezetők biztosították, hogy a szűkebb körben zajló beszélgetésekben mindenki bátran elmondhassa gondolatait, a többiek pedig megértsék és elfogadják azokat akkor is, ha nem értenek egyet. A visszajelzések alapján a résztvevők többnyire elégedettek voltak a tanács működésével. Ahogy a záró körben az egyik tag megfogalmazta: “Üdítő élmény volt ennyi különböző helyről és korcsoportból származó emberrel közösen gondolkodni és vitatkozni a beérkezett ötletekkel kapcsolatos szempontokról, és tanulságos volt megtapasztalni, hogy mennyi érdeket szükséges összehangolni egy-egy döntési folyamat során.” 

A közösségi költségvetési tanács által szavazásra javasolt ötletekre 2022. július-augusztus folyamán lehet majd szavazni az otlet.budapest.hu honlapon, a Városháza ügyfélszolgálatán, a Városháza téren felállított standon, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyes fiókjaiban. 

A tanács munkája számokban 

Az ötletbeadási szakaszban 615 javaslat érkezett a budapestiektől arra, hogy a Főváros mire költse a közösségi költségvetés idei egymilliárd forintos keretét. A főváros és a kerületek szakemberei mintegy 270 ötletet tartottak megvalósíthatónak. Ezek feldolgozásával, a hasonlók összevonásával, az ötletek újrafogalmazásával 139 fejlesztési javaslat állt elő. A tanács ebből a körből választotta ki azt a 49-et, amely szavazólapra kerülve esélyt kap a megvalósulásra. 

A beérkezett ötletek három tematikus kategória alá tartoznak: zöld, esélyteremtő és nyitott várost támogató javaslatok szerepelnek egymás mellett. Minden témában vannak kis, legfeljebb 50 milliós javaslatok, illetve nagy, maximum 133 millió forintos fejlesztések. Az így kialakuló 6 kategóriában szavazhatnak majd egy-egy ötletre a fővárosiak. Az adott pénzügyi keretek mellett témánként 4-5 kis projekt és 1-1 nagy projekt juthat el a megvalósítás szakaszába. 

 

*Korábban tévesen szerepelt, hogy a partnert beszerzési eljárás keretében választottuk ki. A tanács munkáját segítő szervezet kiválasztása mentes a beszerzési eljárás alól, mert „konferenciák, képzések, oktatási és szakképzési szolgáltatások beszerzése”, valamint „zártkörű rendezvényekhez kapcsolódó szolgáltatások megrendelése” esetén nem kell beszerzési eljárás lefolytatni. A verseny biztosítása érdekében és a legkedvezőbb ajánlat megtalálása érdekében a tanács munkájának segítésére hat szervezettől kértünk ajánlatot, ezek közül két szervezet nyújtott be árajánlatot, melyek közül a kedvezőbb árút választottuk.

 

Megosztás
Facebook logo